Fysiotherapie bij Fit4you2

Fysiotherapie 

Sinds 1 november 2023 is ons Vitaliteitscentrum samengegaan met Fysiotherapiepraktijk Europa. De praktijk is gevestigd in ons centrum. Onze fysiotherapeut Rozan Stam is nog steeds het vertrouwde gezicht. Klanten van het centrum kunnen op deze manier gemakkelijk een afspraak maken zodra zij een klacht hebben of adviezen nodig hebben. Heb jij geen lidmaatschap bij het Vitaliteitscentrum? Ook dan staat de deur van de praktijk voor je open

Naast fysiotherapie op de behandelbank, biedt het Vitaliteitscentrum ook allerlei voorzieningen om de patiënt te behandelen met oefentherapie. De patiënt zal in deze praktijk vaak gestimuleerd worden naar een deels actieve aanpak van de klacht. Door de belastbaarheid te verhogen is de kans kleiner dat dezelfde klacht in de toekomst terugkomt.

Rozan

Rozan

Fysiotherapeut

Een verwijzing is niet (altijd) nodig

Al sinds 2006 is de fysiotherapie direct toegankelijk, dat betekent dat u zonder verwijsbrief van huisarts of specialist een afspraak kunt maken.

Door een korte ‘DTF-screening’ beoordeelt de fysiotherapeut of u met uw klacht aan het juiste adres bent. Als er geen indicatie is voor fysiotherapie kan de therapeut u doorverwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts.

Bij enkele aandoeningen is het noodzakelijk dat er toch een verwijsbrief aanwezig is van de huisarts of specialist, in verband met het declareren van de behandelingen bij de zorgverzekeraar. Dit zal dan aangegeven worden door de therapeut. 

Wat neem ik mee?

Tijdens de eerste afspraak wordt u verzocht een identiteitsbewijs (en eventueel de verwijsbrief) mee te nemen. Bij elke afspraak wordt u verzocht een handdoek mee te nemen. Bij de behandelingen met oefentherapie wordt geadviseerd makkelijk zittende (sport)kleding aan te trekken of mee te nemen.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn vraagt de therapeut diverse gegevens van u. Gegevens die noodzakelijk zijn om u te kunnen begeleiden. Uiteraard wordt er zeer zorgvuldig met uw gegevens omgegaan.

Specialiteiten

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Medical Taping

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Oefentherapie/ revalidatietraining

Eén op één begeleiding in de zaal bij lichamelijke klachten, door de fysiotherapeut. De oefeningen worden afgestemd op uw lichamelijke klacht en zijn gericht op herstel. 

We hebben een goede samenwerking met het Revalidatiecentrum Heliomare, bent u daar uitbehandeld maar wilt u graag verder begeleid worden in de eerste lijn dan bent u van harte welkom. 

Mulligan Concept

Het mulligan concept is een methode om gewrichten te mobiliseren. De methode is ontwikkeld door de Nieuw- Zeelandse manueel therapeut Brian Mulligan.

Het doel van de behandeling volgens het Mulligan Concept is het op een pijnloze wijze herstellen van de normale beweeglijkheid en functie van het gewricht en de weke delen. 
In de gangbare manuele therapie zijn de mobilisatie technieken meestal passief, dat wil zeggen de therapeut voert ze uit, de patiënt ondergaat ze. Bij de Mulligan technieken worden van de patiënt actieve bewegingen gevraagd, terwijl de therapeut het gewricht in een pijnvrije uitgangshouding houdt.
Door op deze manier in de beperkte richting te bewegen, treedt vaak in korte tijd een spectaculaire verbetering op in de beweeglijkheid van het gewricht. 

Covidtherapie

Er is gebleken dat ook Corona (Covid) een enorme impact op het leven kan hebben. De fysiopraktijk heeft zich gespecialiseerd op het behandelen en herstel van Covid. Kortademigheid, verminderde conditie en spierkracht alsook cognitieve problemen kunnen voorkomen als je Covid gehad hebt. Het is fijn dat fysiotherapie een grote rol kan spelen bij herstel ook als het gaat om mentaal herstel na Covid.

Zorgverzekeraars en tarieven

De praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Hierdoor is het mogelijk dat de behandelingen rechtstreeks door uw zorgverzekeraar worden vergoed. U bent echter wel zelf verantwoordelijk voor het nakijken van uw polisvoorwaarden (van de aanvullende verzekering) voor vergoeding van fysiotherapie.
Indien uw verzekering de behandelingen niet (volledig) dekt, ontvangt u van ons een rekening. De fysiotherapeut kan u hierover informeren.

Wat leden over onze fysiotherapeuten zeggen

Weet met welke oefeningen ze het probleem moest oplossen perfect geholpen.

Goede serieuze benadering, er wordt ook op tijd aangegeven als er andere stappen moeten worden genomen in mijn geval doorverwijzing neuroloog.

‘De snelheid van inplannen van een afspraak en het deskundig advies.